Geschiedenis van Gooiland Hotel
Gooiland is een begrip in Hilversum. In de jaren ’30 mist de elite een uitgaansgelegenheid voor ‘stads vertier’ in het groene Gooi. De familie Buurke springt in het diepe en geeft de jonge architect Jan Duiker de opdracht om een locatie met grandeur te ontwerpen. Hij ontwerpt een ongekend modern gebouw, in de stijl van het Nieuwe Bouwen.
Stalen kozijnen en grote ramen
Voor het gebouwd kan worden, overlijdt Duiker plotseling. Zijn oud-compagnon Bernard Bijvoet gaat verder met het ontwerp en begeleidt de bouw. In juli 1936 opent uitgaansgelegenheid Gooiland: een hotel, restaurant, café en hotel ineen. Strak en zakelijk, zonder overbodige versierselen, maar toch luxe. Met veel stalen kozijnen en grote ramen. Door de één verafschuwd, door de ander bewonderd. Eén ding is zeker: het is dé plek waar je moet zijn.
Van gemeentehuis tot rijksmonument
De Duitsers nemen het gemeentehuis in en het stadhuis verplaatst naar Gooiland. Na de oorlog volgen tientallen jaren met verschillende eigenaren, veranderende visies en het hotel komt niet meer terug. In 1987 koopt gemeente Hilversum het pand en gebruiken verschillende omroepen het als kantoor. Hoewel het pand verloedert, schat men het wel op waarde en krijgt het in 1989 de status van rijksmonument.
Gooiland Hotel Hilversum Amrâth
In de jaren ’90 komt het gebouw onder één eigenaar, die het hotel terugbrengt: Gooiland Hotel Hilversum Amrâth. In 2012 omarmt Philip Lamers, eigenaar van de naastgelegen evenementenlocatie, het hotel en gaat het verder als Gooiland Hotel.
In ere hersteld
Een drastische verbouwing volgt. Het hotel wordt in ere hersteld en het krijgt weer de grandeur van weleer. Monumentale details, zoals de natuurstenen vloer, de trap en de koperen lampen in de lobby, blijven behouden. Tegelijkertijd zijn de faciliteiten eigentijds en is de uitstraling warm en modern.
Onze collega’s laten je de monumentale details graag zien bij je bezoek.